Pályatükör Fiatal logopédusok társadalmi presztizse, elégedettsége

Main Article Content

Tóthné Aszalai Anett
Konczos Zsófia

Absztrakt

Egy pedagógus számára a munkába állás első évei nagy változásokkal járnak. Ebben az időszakban kerül egyensúlyba a felsőoktatásban megszerzett elméleti tudás és a mindennapi gyakorlat. Az első munkahelyen kulcsfontosságú a generációk együttműködése, hiszen a tapasztalattal rendelkező szakemberek támaszt és modellt nyújthatnak a fiatalok számára.


Az utóbbi években jelentős méreteket öltött a pályaelhagyás, ez alól a gyógypedagógia területe sem kivétel. A gyógypedagógusok pályaútjával több kutatás is foglalkozott (pl. Balázs és Bass, 2006), ám kimondottan logopédusokra koncentráló felmérés nem ismert. Kutatásunkban a pályakezdő logopédusok társadalmi megbecsülését, elégedettségét kívántuk feltárni.


Kutatási kérdéseink: A diplomaszerzést követően a logopédusok milyen munkaterületeket preferálnak? Milyennek érzik az anyagi-, illetve társadalmi megbecsültségüket? A munkahelyen megvalósuló mentorálás valóban mentorálást jelent-e számukra? A logopédus pályán tervezik-e a jövőjüket?


Az adatgyűjtést 25 kérdésből álló kérdőívvel végeztük. A vizsgálatban 73 fő logopédus vett részt, akik az utóbbi öt évben szerezték meg diplomájukat.


Eredményeinket összegezve az látható, hogy a minta 48%-át mentorálják, többségüknek ez segíti munkáját. A válaszadók 74%-a érzi úgy, hogy anyagilag nem becsülik meg munkájukat, 30%-uk gondolkodik pályaelhagyáson.


Kutatásunk azt mutatja, hogy szükséges a pályakezdő logopédusok támogatási rendszerének átgondolása, jó gyakorlatok kialakítása.  


 

Article Details

Hogyan kell idézni
Tóthné Aszalai, A., & Konczos, Z. (2023). Pályatükör: Fiatal logopédusok társadalmi presztizse, elégedettsége. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 3(1), 204–213. https://doi.org/10.14232/kapocs.2023.1.204-213
Folyóirat szám
Rovat
A munka világa