A KÜLHONI EGYETEMISTÁK MOTIVÁCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA AZ EGYETEMVÁLASZTÁS KAPCSÁN EXAMINATION OF THE FACTORS AFFECTING THE CHOICE OF UNIVERSITY MADE BY ETHNIC HUNGARIAN STUDENTS LIVING OUTSIDE HUNGARY

Main Article Content

Ákos Valent

Absztrakt

Kutatásunkban a határon túli, külhoni magyar diákok egyetemválasztását vizsgáljuk. Az aktuális szakirodalom elemzéséből kiindulva arra keressük a választ, hogy milyen tényezők befolyásolták leginkább a szülőföldön maradást az egyetlen szlovákiai magyar felsőoktatási intézmény, a Selye János Egyetem hallgatóinak körében. Nem véletlenül végeztük itt a felmérést. Különleges helyzetben van az említett egyetem, ugyanis a Selye János Egyetem az egyetlen olyan külhoni intézmény, ami szlovák állami fenntartású, de az oktatás nyelve legnagyobb részben magyar. A szlovák nyelven (is) kiadott diplomáját pedig elismerik egész Szlovákiában. Egyedülálló tehát az intézmény.


A három legmagasabbra értékelt motivációs tényező: a diplomaszerzés esélye, az anyanyelven való tanulás lehetősége és az egyetem földrajzi közelsége. A hallgatók csak a 4. legfontosabb faktornak tartották az egyetem hírnevét.


A kutatásunk során szerzett tapasztalatokat felhasználva, a vizsgálati eszközök pontosítása után egy több intézményt és diákot is érintő vizsgálatot szeretnénk lefolytatni a külhoni egyetemisták körében.

Article Details

Hogyan kell idézni
Valent, Ákos. 2019. „A KÜLHONI EGYETEMISTÁK MOTIVÁCIÓJÁNAK VIZSGÁLATA AZ EGYETEMVÁLASZTÁS KAPCSÁN: EXAMINATION OF THE FACTORS AFFECTING THE CHOICE OF UNIVERSITY MADE BY ETHNIC HUNGARIAN STUDENTS LIVING OUTSIDE HUNGARY”. Köztes-Európa 10 (2.):121-31. https://iskolakultura.hu/index.php/vikekke/article/view/22045.
Rovat
Cikkek