A bálna queer teste

Main Article Content

Gerevich András

Absztrakt

Darren Aronofsky A bálna című filmje sok szempontból a queer film konvencióinak antitézise, sőt, nevezhetjük anti-queer filmnek is. Dolgozatom első felében a filmet queer szemszögből elemezem, a második részében feltérképezem a film angolnyelvű recepcióját, majd végül kifejtem, hogy miért nem sorolható a film a queer kánonba, amit a filmes kritika sem tesz meg. A főszereplő, Charlie, kudarcot vallott, mint férj és apa, mint queer élettárs és mint férfi egyaránt, egyik szerepet sem tudta teljesen magáévá tenni, és a különböző szerepeket nem sikerült integrálnia. Életének homoszexuális és heteroszexuális szakaszait időben és térben is elválasztja, a kudarc és a gyász szégyenhez és depresszióhoz vezet, az pedig kényszeres evéshez és megalázottsághoz. Charlie öngyilkos lesz: lassan halálba eszi magát. Charlie karakterén és történetén keresztül a kövérség és a nemi orientáció interszekcionális elemzését adom: a film narratíváját meghatározó túlsúly problematikus patologizálását, az internalizált homofóbiát, a queer szégyent, a fallosz nélküli, deszexualizált test regresszív állapotának traumáját, és a heteronormativitáshoz való visszatérés vágyát veszem sorra. A filmet a kritika többnyire fenntartásokkal vagy kimondottan negatívan fogadta, mert mind a kövérséget, mind a queerséget problematikusan, negatív klisékkel és sztereotipikus jegyekkel ábrázolta. Nem csak Charlie vall kudarcot, hanem a rendező, Aronofsky is. Dolgozatomban azt probálom körbejárni, hogy a film miért nem tud megfelelni a kritika és a közönség elvárásainak, és miért nincs helye a queer kánonban.

Article Details

Hogyan kell idézni
Gerevich, András. 2024. „A bálna Queer Teste”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 14 (1):160-71. https://doi.org/10.14232/tntef.2024.1.160-171.
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Gerevich András , Eötvös Lóránd Tudományegyetem

Gerevich András költő, író, műfordító. Egyetemi diplomáit az amerikai Dartmouth College-on és a brit National Film and TV Schoolon szerezte. Jelenleg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem amerikanisztika szakos doktorandusz hallgatója. Öt verseskötete jelent meg. Walt Whitman, Frank O’Hara és Louise Glück mellett számos angol nyelvű költő fordítója, több színdarab és kisfilm szerzője. Queer esszéit a Magyar Narancs, queer filmkritikáit a Filmvilág publikálja. Jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem és a McDaniel College oktatója. Forgatókönyvírást, filmdramaturgiát és queer filmet tanít. E-mail: agerevich@mcdaniel.edu