Bibliodiverzitás - A könyvpiac sokszínűsége

Main Article Content

Bolemant Lilla

Absztrakt

2010-ben az Európai Írók Parlamentje elfogadott egy nyilatkozatot, amely a bibliodiverzitás mellett foglalt állást. Az Isztambuli Nyilatkozatnak nevezett kiáltvány elfogadása óta eltelt több mint egy évtized látszólag a bibliodiverzitásnak kedvez, hiszen rengeteg különféle könyv jelenik meg, sokféle kiadó és szerző jóvoltából. Érdemes azonban a mélyére nézni annak a folyamatnak, amely a 21. század könyvkiadásában zajlik, és nemcsak Európában, hiszen maga a bibliodiverzitás fogalma elsősorban dél-amerikai kiadók egy csoportjához köthető, akik már az 1990-es években felléptek a könyvpiac globalizálódása ellen. A kis kiadók, a kis példányszámban kiadott szépirodalom, a regionális szerzők, a kis nyelvek irodalmának fordításai mind-mind külön elemzést igényelnek. Ezen belül külön kategóriaként beszélhetünk a feminista irodalomról, a női szerzőkről, a gender szempontú szövegekről. Tanulmányomban a bibliodiverzitás szempontjainak bemutatása mellett annak feminista szempontjai is megpróbálom megvilágítani.

Article Details

Hogyan kell idézni
Bolemant, Lilla. 2024. „Bibliodiverzitás - A könyvpiac sokszínűsége”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 14 (1):111-24. https://doi.org/10.14232/tntef.2024.1.111-124.
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Bolemant Lilla , Phoenix Polgári Társulás, Pozsony

Bolemant Lilla irodalomkutató, biblioterapeuta, nőjogi szakértő, könyvkiadó. A pozsonyi Országos Közoktatási és Ifjúsági Intézetmunkatársa. Irodalmi kutatásainak fő témája a női irodalmi hagyomány, a kisebbségi magyar irodalom nőírói és az olvasásszociológia gender szempontjai. Nőirodalmi kutatásait Női hangok (Pozsony, Phoenix Library, 2016) című monográfiájában foglalta össze. A Gender studies alapjai (Phoenix Library, 2015) című egyetemi tankönyv és további nőjogi szakmai kiadványok szerzője és szerkesztője. A Womanpress – Phoenix Library Kiadó alapítója (2013), amely nőírók műveit adja ki. Biblioterapeutaként együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel; a Magyar Irodalomterápiás Társaság, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete és a Bázis Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület tagja. E-mail: liliana.bolemant@gmail.com