A női test ellenőrzéséről, Ratkó-mítoszról és önrendelkezésről: Kritikai reflexiók egy tanulmány margójára

Main Article Content

Svégel Fanni

Absztrakt

A tanulmány a TNTeF 2022/2. számában megjelent „Abortusz a Kádár-korszakban. A terhességmegelőző módszerek átalakulásának évtizedei” című tanulmány kapcsán fogalmaz meg kritikai észrevételeket. Elsőként a művi terhességmegszakítás szabályozásának rövid történét tekintem át a 19. század végétől kezdődően, majd a Ratkó-korszakkal kapcsolatos félreértéseket tisztázom. Ezt követően a női test állami, biopolitikai ellenőrzését és a szexuális önrendelkezés kérdését járom körül. Végezetül arra következtetésre jutok, hogy egy sematikus világkép alkalmazása helyett a történeti-társadalmi valóság sokszínűségének , a de jure és de facto állapotok közötti különbségek pontos megragadásával kerülhetünk közelebb az abortuszkérdés megértéséhez a Kádár-korban.

Article Details

Hogyan kell idézni
Svégel , Fanni. 2023. „A női Test ellenőrzéséről, Ratkó-mítoszról és önrendelkezésről: Kritikai reflexiók Egy tanulmány margójára”. Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóirat 13 (2):205-21. https://iskolakultura.hu/index.php/tntef/article/view/45011.
Folyóirat szám
Rovat
Replika
Információk a szerzőről

Svégel Fanni , Eötvös Loránd Tudományegyetem

Svégel Fanni etnográfus, az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskolájának doktorandusza. Történeti és társadalomnéprajzi kutatásai során a 20. századi női reprodukcióval, bábasággal, születéssel és születésszabályozással, valamint a nők elleni erőszakkal foglalkozik. Doktori kutatása a reproduktív munka elméleteivel és gyakorlatával fogalkozik. Jelenleg az MTA-BTK Lendület Kutatócsoport tagja is, ahol az államszocializmus reproduktívmunka-problematikáját kutatják. E-mail: fanni.svegel@hotmail.com