Edward William Cole, Ausztrália utópistája

Main Article Content

Cséplő Noémi

Absztrakt

Edward William Cole aranyásóból lett Ausztrália egyik legnagyobb könyvkereskedője. Az ipari forradalom, a kitáguló világ, a kezdődő globalizáció gyermekeként lelkesen vallotta a tudás és a tudomány mindenhatóságát, folyamatosan képezte önmagát, könyvtárba járt, vitakörök tagjaként szívesen beszélgetett a társadalmi változásokról, technológiai vívmányokról. Írásai segítségével nemcsak a viktoriánus Ausztrália életébe, de az általa elképzelt jövőbe is betekintést nyerhetünk.


Milyen gondolatok foglalkoztatták leginkább ezt a folyton tanulni vágyó férfit? Mit gondolt a világ jövőjéről, a technikai vívmányokról, társadalmi változásokról, és mindezek hatásáról az emberiség jövőjére? Mi valósult, valósulhatott meg elképzeléseiből? A válaszokat Cole saját írásaiban keresi a tanulmány szerzője, miközben 21. századi elemzéseken keresztül is vizsgálja a 19. század második felében született feltevéseket, jóslatokat.

Article Details

Hogyan kell idézni
Cséplő, N. (2024). Edward William Cole, Ausztrália utópistája. Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 4(1), 61–73. https://doi.org/10.14232/kapocs.2024.1.61-73
Folyóirat szám
Rovat
Fókuszban - a Kapocs Kutatócsoport