A fenntartható élelmiszercsomagolásra való áttérés feltételei – vállalati megközelítés
Main Article Content
Absztrakt
A hatalmas mennyiségű műanyaghulladék felhalmozódása visszafordíthatatlan károkat okoz a természetben és az emberi egészségben, melynek egyik megoldása lehet a körkörös gazdaság elveinek alkalmazása. Több globális és európai szabályozás is foglalkozik a kérdéskörrel (Fenntartható Fejlődési Célok, Green Deal), melyek célja a körkörös gazdasági modell használata. Azonban a célok gyakorlatban történő megvalósítása élelmiszer-csomagolóanyag kapcsán is nagyon lassan haladnak, s a folyamatra ható döntés a vállalatok kezében van. A vállalati döntéshozók véleményét kiemelten fontos vizsgálni ebben a témakörben az élelmiszeripar kapcsán, mivel ezek a vállalatok vagy maguk végzik a csomagolás gyártását és/vagy ők döntik el, hogy milyen csomagolást használnak fel. A szakirodalom feltár néhány befolyásoló tényezőt, melyek a vállalati döntések esetében felmerülnek (ügyfelek elvárásai, költségek). A tanulmány célja bemutatni, elemezni és megvitatni a hazai gyártókat befolyásoló tényezőket a csomagolóanyagaik kiválasztása során. Különböző hazai élelmiszergyártó és élelmiszer-csomagolóanyag gyártó cég döntéshozóival készítettünk félig strukturált mélyinterjút, melyeket a Berkana-féle kéthurkos modellel elemeztünk ki. Eredményeinkben bemutatásra kerülnek a jelenlegi gyakorlatok és az új rendszer alkalmazásának vagy nem alkalmazásának vélt okai és lehetőségei. Következtetésként a vizsgálat alapján kijelenthető, hogy hiába születnek meg az elméletek, célkitűzések a környezetterhelés csökkentése érdekében, amíg azok nem jelennek meg a mindennapi gyakorlatban, addig nem fogunk előrelépést elérni. Az élelmiszercsomagolás esetében már léteznek megfelelő alternatívák, azonban a döntéshozóknak mégis egyszerűbb és könnyebb a megszokott rendszerben maradni. Átfogó politikai szabályozással indukálható lenne az átalakulás.
Letöltések
Article Details
Hivatkozások
Az Európai Parlament és a Tanács 94/62/EK irányelve (1994. december 20.) a csomagolásról és a csomagolási hulladékról <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A31994L0062> (2025.01.17)
Az Európai Parlament és a Tanács (Eu) 2019/904 Irányelve (2019. június 5.) egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/ALL/?uri=CELEX%3A32019L0904> (2025.01.17.)
Ada, E., Kazancoglu, Y., Gozacan-Chase, N., Altin, O. (2023): Challenges for circular food packaging: Circular resources utilization. Applied Food Research, 3 (2): 100310. https://doi.org/10.1016/j.afres.2023.100310
Afif, K., Rebolledo, C., Roy, J. (2022): Evaluating the effectiveness of the weight-based packaging tax on the reduction at source of product packaging: The case of food manufacturers and retailers. International Journal of Production Economics, 245: 108391. https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2021.108391
Berry, M. (2022). The Berkana Institute’s ‘Two Loops’ <https://www.innovationunit.org/thoughts/the-berkana-institutes-two-loops/> (2025.02.06.)
Boldizsár, A., Török, E., Pásztor, A. (2021): Csomagolástechnikai jellemzőkre és igényekre vonatkozó háttérelemzések magyarországi iparvállalatoknál. Gradus, 8 (2): 66–75. https://doi.org/10.47833/2021.2.ENG.004
Chakori, S., Richards, R., Smith, C., Hudson, N. J., Abdul Aziz, A. (2022): Taking a whole-of-system approach to food packaging reduction. Journal of Cleaner Production, 338: 130632. https://10.1016/j.jclepro.2022.130632
Chapman, A., Sen, K. K., Mochida, T., Yoshimoto, Y., Kishimoto, K. (2024): Overcoming barriers to proactive plastic recycling toward a sustainable future. Environmental Challenges, 17: 101040. doi:10.1016/j.envc.2024.101040
Corrigan, C. (2024): The two loops model of change, part 1. https://www.chriscorrigan.com/parkinglot/the-two-loops-model-of-change-part-1/ (2025.02.28)
Fetting, C. (2020): The European Green Deal. ESDN Report, December 2020. ESDN Office, Vienna. <https://www.esdn.eu/fileadmin/ESDN_Reports/ESDN_Report_2_2020.pdf> (2025.01.14.)
Hajdú G. (2018): A kvantitatív és a kvalitatív társadalomtudományi kutatás módszerei – dióhéjban. Forum Sententiarum Curiae, 2: 1–5.
Hajdu I., Lakner Z. (2004): A magyar élelmiszeripari vállalkozások innovációs tevékenységének lehetőségei és korlátai. Gazdálkodás: Scientific Journal on Agricultural Economics, 48 (1): 14–22. https://doi.org/10.22004/ag.econ.208259
Herbes, C., Mielinger, E., Krauter, V., Arranz, E., Camara, R. M., Marcos, B., Pocas, F., Ruiz de Maya, S., Weinrich, R. (2024): Company views of consumers regarding sustainable packaging. Sustainable Production and Consumption, 52: 136–150. https://doi.org/10.1016/j.spc.2024.10.018
Jagoda, S. U. M., Gamage, J. R., Karunathilake, H. P. (2023): Environmentally sustainable plastic food packaging: A holistic life cycle thinking approach for design decisions. Journal of Cleaner Production, 400: 136680. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.136680
Kazancoglu, Y., Ada, E., Ozbiltekin-Pala, M., & Aşkın Uzel, R. (2023): In the nexus of sustainability, circular economy and food industry: Circular food package design. Journal of Cleaner Production, 415: 137778. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.137778
Keränen, O., Komulainen, H., Lehtimäki, T., Ulkuniemi, P. (2021): Restructuring existing value networks to diffuse sustainable innovations in food packaging. Industrial Marketing Management, 93: 509–519. https://10.1016/j.indmarman.2020.10.011
Kleine Jäger, J., Piscicelli, L. (2021): Collaborations for circular food packaging: The set-up and partner selection process. Sustainable Production and Consumption, 26: 733–740. https://doi.org/10.1016/j.spc.2020.12.025
Meszlényi Cs. Á., Hampel Gy. (2024): Élelmiszeripari vállalatok környezettel szembeni magatartásának fogyasztói megítélése. Élelmiszervizsgálati Közlemények, 70 (2): 42–62. https://doi.org/10.52091/EVIK-2024/2-4
Nielsen, I. B., Hakala, H. (2023): External enablers for the circular economy: A case study of the food packaging industry. Journal of Cleaner Production, 417: 137915. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.137915
Tenhunen-Lunkka, A., Balatsas-Lekkas, A., Mouazan, E., Palola, S., Ngo, T., Salo, M., Hylkilä, E., Sundqvist, H., Luomala, H., Pennanen, K., Sorvari, K., Petänen, P., Lahtinen, J. H. (2024): Implementing a circular business model for reusable packaging: Multidisciplinary learnings from reusable pizza packaging. Sustainable Production and Consumption, 48: 62–83. https://doi.org/10.1016/j.spc.2024.05.006
Trojanowski, T. (2023): Food companies' innovations in creating sustainable product packaging on the polish market. Procedia Computer Science, 225: 720–727. https://doi.org/10.1016/j.procs.2023.10.058
Trubetskaya, A., Scholten, P. B. V., Corredig, M. (2022): Changes towards more sustainable food packaging legislation and practices. A survey of policy makers and stakeholders in europe. Food Packaging and Shelf Life, 32: 100856. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2022.100856
Weinrich, R., Mielinger, E., Krauter, V., Arranz, E. Hurtado, R. M. C., Marcos, B., Poças, F., Ruiz de Maya, S., Herbes, C. (2024): Decision-making processes on sustainable packaging options in the european food sector. Journal of Cleaner Production, 434: 139918. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.139918