A fogyasztói tudatosság felmérése a virslik vásárlása során
Main Article Content
Absztrakt
Az egészség- és környezetvédelemmel párhuzamosan fokozatosan előtérbe került a fogyasztói tudatosság a táplálkozás terén is, mely a húskészítmények piacára is hatást gyakorol. Ennek kapcsán jelenleg is terítéken szerepelnek a húsfogyasztást érintő moralitással és egészségvédelemmel kapcsolatos kérdések. A témában a sertéshús és a belőle készült termékek érintettek főként, melyeket időről időre illetnek egészségtelen jelzővel. Így kutatási témánkként a virsli fogyasztási és vásárlási szokásainak kérdőíves felmérésére vállalkoztunk. A témához kapcsolódó válaszok, valamint a megkérdezettek demográfiai adatainak összehasonlítása alapján próbáltuk a megfelelő következtetéseket levonni a fogyasztói tudatosságra vonatkozóan.
Letöltések
Article Details
Funding data
-
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovaciós Alap
Grant numbers ÚNKP-22-2-SZTE-200
Hivatkozások
Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása a húskészítményekről és egyes előkészített húsokról (48/2016. (VII. 18) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról).
Csanádi J., Zsarnóczay G., Bencsik D. (2019): Élelmiszertechnológiák, 1. kötet, Állati eredetű nyersanyagot feldolgozó élelmiszertechnológiák. Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézet, Szeged. http://eta.bibl.u-szeged.hu/2192/ (2023. 11. 18.)
Dióspatonyi I. (2017): A húsfeldolgozás technológiája. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest.
Erdei B., Kulcsár T., Zsótér B., Mihalkó J. (2023): Virsli vásárlási és fogyasztási szokások (kérdőív). <https://docs.google.com/forms/d/1qXPJg59A8-qrQ8KGeqRzs27Kzk09HFZ1gPwwoaxrV8g/
viewform> (2023. 11. 18.)
Hofmeister-Tóth Á. (2017): A fogyasztói magatartás alapjai. Akadémiai Kiadó, Budapest.
Horváth H. Zs., Szabó P. B., Véha A. (2016): Investigation of wheat grits during storage. Acta Universitatis Sapientiae Alimentaria, 9 (1): 41–49. https://doi.org/10.1515/ausal-2016-0004
Magyar Z., Véha A., Szabó P. B. (2020): Examination of milling technological properties of different wheat varieties. Progress in Agricultural Engineering Sciences, 16 (S1): 75–86. https://doi.org/10.1556/446.2020.10008
Nábrádi Z., Kovács S., Szakály Z. (2017): A húsfogyasztási szokások összefüggése az evési attitűdökkel a fiatal felnőtt korosztályban. Marketing & Menedzsment, 51 (EMOK klsz): 75–84.
OECD-FAO (2022): Agricultural Outlook 2022-2031. OECD Publishing, Párizs.
Smith, E. R., Mackie, D. M., Claypool, H. M. (2016): Szociálpszichológia. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest.
Szabó B., Čolović, R., Sredanović, S., Filipović S., Kormanjoš, Š., Spasevski, N., Gyimes E. (2013): Effects of addition of carp meat on hardness of rat feed pellets. Food & Feed Research, 40 (1): 43–51.
Szabó P. B. (2013): Kernel hardness and dough reological investigation on different wheat varieties. Analecta Technica Szegedinensia, 7 (1-2): 59–63. https://doi.org/10.14232/analecta.2013.1-2.59-63
Véha A., Szabó P. B., Gyimes E. (2012): Peritec technology to reduce fusarium toxin contamination in the milling technology. Analecta Technica Szegedinensia, 6 (1-2): 131–136.
Vida V., Szakály Z. (2023): Sertéshús és sertéshúskészítmények fogyasztási szokásai, trendjei. Táplálkozásmarketing, 10 (1): 81–97. https://doi.org/10.20494/TM/10/1/6
Vida V., Szűcs I. (2016): Társadalmi-kulturális kérdések és a tradíciók szerepe a sertéshúsfogyasztásban. Táplálkozásmarketing, 3 (2): 79–89. https://doi.org/10.20494/TM/3/2/6