Dudith András és Melius Péter levélváltása és vitájuk háttere

Main Article Content

Tomkó Zoltán

Absztrakt

Az Európa-szerte ismert, Krakkóban élő humanista diplomata, korábban pécsi püspök Dudith András és Melius Péter debreceni református püspök heves vitába keveredett 1571-ben. A konfliktusukat dokumentáló három darab levél bemutatása után annak felvázolására teszek kísérletet, hogy mi váltotta ki azokat az első pillantásra mindenképpen meglepő indulatokat, amelyekről levélváltásuk tanúskodik. A kettejük közti ellentét eltérő okokra vezethető vissza. A szentháromság-tagadókkal évek óta komoly küzdelmet vívó Meliust mérhetetlenül frusztrálta, hogy a Dudith antitrinitáriusok iránti szimpátiájáról szóló hírek igaznak bizonyultak. A házassága miatt a katolikus egyház által már kiközösített Dudith ellenben azt nehezményezte, hogy kálvinista barátai és ismerősei világossá tették, hogy vallási tekintetben különutas elképzeléseit a továbbiakban nem hajlandóak tűrni, a vallási tolerancia melletti, illetve a protestáns felekezetek közötti viszály elleni állásfoglalásai pedig süket fülekre találtak. A rövid levelezés történelmi hátterének vizsgálata után a három, magyarul korábban nem olvasható levél jegyzetekkel kiegészített fordítását közlöm.

Article Details

Hogyan kell idézni
Tomkó, Z. (2023). Dudith András és Melius Péter levélváltása és vitájuk háttere. Antikvitás & Reneszánsz, (11), 103–126. https://doi.org/10.14232/antikren.2023.11.103-126
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Tomkó Zoltán

a Szegedi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskola Neolatin irodalom alprogramjának PhD-hallgatója. Fő kutatási területe a humanista történetírás és a kora újkori művelődéstörténet.