Marsilio Ficino apológiái a De vita libri tres című művéhez és Amerigo Corsini alkalmi epigrammája

Main Article Content

Frazer-Imregh Monika

Absztrakt

Ficino De vita libri tres című művéhez két apológiát is írt levél formájában, mindkettőt azoknak a barátainak, akikre számíthatott 1489 szeptemberében befejezett munkájának védelmezésében. A tudósoknak írt, három életmód-tanácsadó könyve az egészséges, a hosszú és az ég erőivel megtámogatott életről ugyanis asztrológiai és mágiai megfontolásokat is tartalmaz. Az első apológia érveket ad a védelmezők szájába, a második témája a támogatás kérésén túl a következő: Miért szükséges az élethez az aggodalmaktól való mentesség és a lelki béke? Bevezetőm után a levelek mellett Amerigo Corsini epigrammájának műfordítását is közlöm, amellyel a könyvet és a szerzőt köszöntötte.

Article Details

Hogyan kell idézni
Frazer-Imregh, M. (2021). Marsilio Ficino apológiái a De vita libri tres című művéhez és Amerigo Corsini alkalmi epigrammája. Antikvitás & Reneszánsz, 4(8), 183–209. https://doi.org/10.14232/antikren.2021.8.183-209
Folyóirat szám
Rovat
Fordítások, szövegközlések
Információk a szerzőről

Frazer-Imregh Monika, Károli Gáspár Református Egyetem

Frazer-Imregh Monika (PhD: 2006) klasszika-filológus, italianista. A Károli Gáspár Református Egyetem Történeti Intézetének docense. Görög és római vallástörténetet, reneszánsz művelődéstörténetet, latin és görög szövegolvasást oktat, angol nyelven is. Fő kutatási területe az újplatonikus filozófia. Elsősorban Ficino, Pico, Poliziano, Plótinos, Plutarchos, az ál-Areopagita és a reformátorok (Luther, Bod, Pápai Páriz) műveit fordítja és kutatja. Az Orpheus Noster főszerkesztője.