Petrarca sétája a római történelemben a Familiares 6, 2 fordítása

Main Article Content

Ertl Péter

Absztrakt

A fra Giovanni Colonnához címzett Familiares 6, 2 rendhagyó római útikalauzt kínál az olvasónak, amelyben szorosan összefonódik a topográfia és a történelem: Petrarca minden helyhez, épülethez, emlékműhöz, romhoz egy-egy eseményt társít, sőt, olykor csak a felidézett jelenettel utal a konkrétan meg nem nevezett helyszínre. Városleírásában az épületek és a romok a múlt emlékét őrzik, s e funkciójukban ugyanazt a szerepet töltik be, mint a historiográfiai munkák: a történelmet mesélik el. A levél teljes magyar fordítása most jelenik meg először.

Article Details

Hogyan kell idézni
Ertl, P. (2020). Petrarca sétája a római történelemben: a Familiares 6, 2 fordítása. Antikvitás & Reneszánsz, 3(6), 203–221. https://doi.org/10.14232/antikren.2020.6.203-221
Folyóirat szám
Rovat
Fordítások, szövegközlések
Információk a szerzőről

Ertl Péter, Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium

Ertl Péter kutatási területe a késő középkori itáliai irodalomtörténet és filológia, különös tekintettel Francesco Petrarca életművére. Petrarca és a korabeli Róma kapcsolatáról írt doktori disszertációját 2017-ben védte meg az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskolájában. Jelenleg a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium történelem és olasz szakos tanára és az MTA-SZTE Antikvitás és reneszánsz: források és recepció Kutatócsoport tagja.