Névetimológia és növényhatározó egy 17. századi nászénekben jókívánságok David Spillenberger lőcsei orvos és Susanna Regina Reuther esküvőjére (1659)

Main Article Content

Máté Ágnes

Absztrakt

A tanulmány egy különleges versfüzért mutat be, amely a lőcsei orvos és természettudós David Spillenberger és Susanna Regina Reuther 1659-ben tartott esküvőjére készült. A versfüzér egyébként ismeretlen szerzője, Combergius Blumboth a vőlegény vezetéknevének, és a menyasszony két keresztnevének felhasználásával a német, a héber és a latin nyelv segítségével megfejthető névrejtvényeket szőtt művébe, amelyekhez kulcsot is közölt. A kertek jelentőségét méltató gondolatait a szerző Justus Lipsius műveiből vette, míg pontos botanikai adatait Johannes Bauhinus svájci természettudós néhány évvel korában megjelent kézikönyvéből merítette.

Article Details

Hogyan kell idézni
Máté, Ágnes. (2020). Névetimológia és növényhatározó egy 17. századi nászénekben: jókívánságok David Spillenberger lőcsei orvos és Susanna Regina Reuther esküvőjére (1659). Antikvitás & Reneszánsz, 3(6), 69–88. https://doi.org/10.14232/antikren.2020.6.69-88
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Máté Ágnes, Szegedi Tudományegyetem

Máté Ágnes PhD (2011) az SZTE Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék NKFIH posztdoktori ösztöndíjasa és az MTA-SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Kutatócsoport tagja. Kutatási területe a magyar-olasz kulturális kapcsolatok, a neolatin elbeszélő irodalom, valamint a neolatin nászének-költészet.