A kegyelem fogalma és elmélete II. Rákóczi Ferenc Confessio peccatoris című művében

Main Article Content

Tüskés Gábor

Absztrakt

A francia- és törökországi száműzetésben 1716–1720 között írt Confessio peccatoris az európai önéletrajzi irodalom különleges darabja. A kegyelem a bűn/bűnbánat/bűnhődés gondolata mellett a mű másik vezérmotívuma. A dolgozat jellemzi a kegyelemmel kapcsolatos fogalomhasználatot, bemutatja a kegyelem tipológiáját, funkcióit, elméletét és retorikáját, s megkísérli meghatározni Rákóczi kegyelemtanának eszmetörténeti kontextusát. Rákóczi a kegyelem által kiváltott megtérés aktusa felől láttatja önmagát, s életét a kegyelem perspektívájába állítja. A kegyelem eszméje magyarázó elvéként szolgál élete és a történelem fordulataira. A Confessio eredeti kísérlet a hivatalos egyházi kegyelem-felfogás és a janzenista nézetek egyeztetésére. Elvi megjegyzéseit Rákóczi alárendeli a morális kérdések tárgyalásának, s funkcionalizálja az elbeszélésben és a meditációban. Felfogása lényegében megegyezik Augustinuséval, s nem ellentétes Jansen koncepciójával sem.

Article Details

Hogyan kell idézni
Tüskés, G. (2020). A kegyelem fogalma és elmélete II. Rákóczi Ferenc Confessio peccatoris című művében. Antikvitás & Reneszánsz, 3(5), 167–220. https://doi.org/10.14232/antikren.2020.5.167-220
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Tüskés Gábor, ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont

Tüskés Gábor egyetemi tanár, az irodalomtudomány doktora, az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének tudományos tanácsadója, a XVIII. századi Osztály vezetője. Fő kutatási területei II. Rákóczi Ferenc és Mikes Kelemen életműve, tudománytörténet, német–magyar és francia–magyar irodalmi érintkezések, neolatin irodalom, narratológia, irodalom és képzőművészet kapcsolata.