Aeneas Évát veszi el neolatin nászének Esterházy Pál és Thököly Éva menyegzőjére (1682)

Main Article Content

Máté Ágnes

Absztrakt

Az Esterházy Pál nádor és második felesége esküvőjére készült epithalamium a klasszikus és a bibliai hagyomány két fontos alakját idézi fel. A férj Vergilius eposzának első félsorával Aeneas alakját veszi magára, míg a feleség a bibliai ősanya nevét viselve szerepében is Évához válik hasonlatossá a költeményben. A nászének kulcsmozzanata, hogy az archetipikus nőalak gránátalmát ad a férfinak, az epithalamium illusztrációján is megjelenik. A gránátalma klasszikus termékenységi szimbólum, amely Esterházy Pál és Thököly Éva esetében – úgy tűnik – nemcsak menyegzői jókívánságként funkcionál a versben, de közös előéletükre és a házasságkötés előtt született gyermekükre is utal.

Article Details

Hogyan kell idézni
Máté, Ágnes. (2020). Aeneas Évát veszi el: neolatin nászének Esterházy Pál és Thököly Éva menyegzőjére (1682). Antikvitás & Reneszánsz, 3(5), 151–166. https://doi.org/10.14232/antikren.2020.5.151-166
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok
Információk a szerzőről

Máté Ágnes, Szegedi Tudományegyetem

Máté Ágnes PhD (2011) az SZTE Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék NKFIH posztdoktori ösztöndíjasa és az MTA-SZTE Antikvitás és Reneszánsz: Források és Recepció Kutatócsoport tagja. Kutatási területe a magyar-olasz kulturális kapcsolatok, a neolatin elbeszélő irodalom, valamint a neolatin nászének-költészet.